Selasa, 18 November 2008

~Alhamdulillah...


Segala puji bagi Allah S.W.T Tuhan semesta alam. Selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W semulia-mulia nabi. Setinggi kesyukuran dipanjatkan kehadrat Ilahi atas limpah rahmatNya masih lagi diberi peluang untuk meneruskan perjuangan dalam menyampaikan Islam berlandaskan acuan yang ditinggalkan oleh nabi kita, para sahabat dan pejuang-pejuang terdahulu.

Alhamdulillah....dengan izin dan inayah dari-NYA kita masih lagi diberi peluang untuk menghirup udara segar serta menikmati segala nikmat2 yang tidak terhitung banyaknya.Sesungguhnya segala kurniaan yang telah diberikan adalah menguji hamba2NYA sama ada bersyukur atau sebaliknya. Setiap orang sangat memerlukan Allah dalam setiap gerak kehidupannya. Dari udara untuk bernafas hingga makanan yang ia makan, dari kemampuannya untuk menggunakan tangannya hingga kemampuan berbicara, dari perasaan aman hingga perasaan bahagia, seseorang benar-benar sangat memerlukan apa yang telah diciptakan oleh Allah dan apa yang dikaruniakan kepadanya. Akan tetapi kebanyakan orang tidak menyadari kelemahan mereka dan tidak menyadari bahwa mereka sangat memerlukan Allah. Mereka menganggap bahwa segala sesuatunya terjadi dengan sendirinya atau mereka menganggap bahwa segala sesuatu yang mereka peroleh adalah karena hasil jerih payah mereka sendiri. Anggapan ini merupakan kesalahan yang sangat fatal dan benar-benar tidak mensyukuri nikmat Allah. Anehnya, orang-orang yang telah menyatakan rasa terima kasihnya kepada seseorang karena telah memberi sesuatu yang remeh kepadanya, mereka menghabiskan hidupnya dengan mengabaikan nikmat Allah yang tidak terhitung banyaknya di sepanjang hidupnya. Bagaimanapun, nikmat yang diberikan Allah kepada seseorang sangatlah besar sehingga tak seorang pun yang dapat menghitungnya. Firman Allah s.w:"dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah,nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya.Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.." (an-Nahl:18)

Sesungguhnya bahawa orang-orang mukmin sejati tetap bersyukur kepada Allah sekalipun mereka berada dalam keadaan yang sangat sulit.Seseorang yang melihat dari luar mungkin melihat berkurangnya nikmat pada diri orang-orang beriman.Padahal,orang-orang beriman yang mampu melihat kebaikan-kebaikan dalam sesuatu keadaan dan kebaikan dalam penderitaan tersebut. Mereka mengetahui bahawa Allah tidak akan membebani seseorang melainkan kekuatannya dan ketahuilah bahawa Allah berjanji akan menambah kepada hamba-hambaNYA yang mensyukuri nikmatNYA baik di dunia ini mahupun di akhirat kelak..Alangkah beruntungnya...

Semoga hamba Mu ini sentiasa termasuk dalam golongan hamba2Mu yang sentiasa bersyukur ya ALLAH..amin.

Tiada ulasan: